Hellemobotn, innerst i Tysfjorden i Nordland fylke er en opplevelse. Turen starter med båt inn til botn av fjorden. (Båten går i sommerhalvåret)

Inne på flaten står husene, nå er det bare som sommerhus. Da jeg var der sto det også en telefonboks på sletten, jeg vet ikke om den fremdeles står der. Første gangen jeg besøkte Hellemobotn i 2002 var en dag i begynnelsen av juli, termometret viste nesten 30 grader og multene var allerede modne.

Inne i botn er det et frodig delta. Stien går opp en skråning, du krysser elva og går en halv time på flata gjennom skogen. Deretter går det en sti bratt opp langs fossen. Stien er delvis sikra med tau og stiger, men det er ingen problemer å gå opp til platået over fossen.

Omgitt av fjell ligger platået, delvis berg og delvis skog. Det ligger som ei gryte mellom fjella. Her, der Norge er på sitt smaleste, ca. 8 km., går det ei turløype inn til Ritsem (Padjelantaleden)i Sverige.

 

 


 

Bildene er fra en tur sommeren juli 2002. Vi ser båten som går om sommeren, ankomme fjordbotn. Broen over elva der stien går inn gjennom skogen til stigningen. Det er satt opp stiger i de bratteste partiene så turen opp til platået går greit. Oppe er det svaberg, små vann og skog omgitt av fjell og fosser.
På bildet under serr vi innover canyonen og Kanonen. Løypa går inn mot grensen og inn til Vaisaluokta i Sverige (14 timer). Der starter Padjelantaleden. Her kan man gå hele leden til Jokkmokk, eller gå halve leden ta av ved Staloluokta og inn til Sulitjelma. (Begge alternativer tar 7/8 dager) Ved Vaisaluokta går det og båt til Ritsem der det går buss til Gellivare.

Der er også mulig å gå nordover til hytta ved Røysvatn og vidre inn til Sjomen og Narvikfjella.