Rago Nasjonalpark er et utrolig område. Parken, som er 171 kvadratkilometer og ble opprettet 1971, ligger midt i Nordland fylke. Området grenser til de store nasjonalparkene i Lappland: Pajelanta, Stora Sjøfallet og Sakek.

Naturen her er storslått, furumoer, vann, fosser, høyfjell og svaberg. Dype kløfter og store steinblokker gjør at ei mil i Rago er langt drygere enn i andre turområder. Stien opp til Storskogvatnet, der det ligger ei åpen hytte, er krevende. Kupert, steinete og trerøtter som må forseres gjør de 8 første kilometrene av den omlag 24 kilometer rundturen i nasjonalparket tung.

Rundturen starter ved parkeringsplassen i Lakshol. Dit kommer du ved å ta av fra E6 ved Tennflåget tunnell og kjører inn Nordfjorden langs Nordfjordelva til parkeringsplassen ved Lakshol. Der starter turen langs den utrolig klare Nordfjorelva der du ser alle detaljer i det klare elvevannet.

Første del av turen går drøyt en kilometer på sørsiden av Norfjordelva før stien fortsetter over ei bru og opp langs Nordskaret til Storvasshytta som ligger i sørvestenden av Storskogvatnet. Et stykke oppe i Nordskaret ser du den 223 meter høye fossen styrte ned i Tjønnmoen i Storskogdalen.

Etter drøyt 8 tunge kilometer er du opp ved den åpne Storskogvasshytta som ligger idyllisk til ved enden av Storskogvatnet nesten 200 moh. Den åpne hytta har 4 sengeplasser og ligger fint til ved vatnet der du nå fortjener en pause før neste etappe som går opp til nordenden av Litverivatnet som ligger drøyt 300 moh.Etter en knapp kilometer er du oppe ved Sølvskarvatnan i lettgått terreng på svaberg. Omlag en kilometer etter broen ved Storskogvatnet deler stien seg og stien østover fortsetter til Ragohytta. Nå fortsetter stien vestover like nord for Litverivatnet i omlag 3 kilometer der du passerer løypas høyeste punkt på 430 moh. I rimelig moderat tempo er du framme ved vestenden av vatnet. Om du vil telte er det fine teltplasser her ved enden av vatnet. Her er nok og turens høydepunkt ved broene over Liverivassforsen og enden av Litverivatnet. Fossen stuper ned i Storskogdalen over 200 meter lengre nede.

Siste del av turen tilbake til Lakshol og er mindre dramatisk etter at broene er krysset. Du går ned i Gelasdalen og treffer etterhvert på en skogsvei ned til elva som du krysser og kan da gå et kort stykke opp til parkeringsplassen.

 

 

 

 
 
 

På veg opp Nordskaret etter elvekryssing.
Til høyre: Ved enden av Nordskaret på veg til hytta ved Storskogvatnet.
Under:
Herfra kan du se rett sørover til fossen du etter hvert skal krysse.

 
 
 

Idylliske Storskogvtatnet. Den åpne hytta ligger her ved sørenden av vatnet. Flott sted å hvile ut etter dagens strabaser.

 
 
 
 

Svaberg ved Sølvskarvatnan på etappen mellom Storskogvatnet og Litlverivatnet.
Under; Nordenden av Litlverivatnet og snart på løypas høyeste punkt.

 
 
   
 

Endelig framme ved broene over fossen. Her er det fint å telte. Til høgre utsikten ned mot Tjønnmoen i Stordalen.
Under: Broen over enden av Litleverivatnet og over Litleverivassforsen. Storslått bro i storslåtte omgivelser.