Turen til Snytindhytta en høstdag er en opplevelse i variert og storslått natur, og i tillegg er Vesterålen et av mine favorittområder. Når jeg forlater turlivet på Senja, er ofte Vesterålen førstevalget. Denne turen ble gjennomført den 28. og 29. juli 2013. Turen startet fra Sigerfjorden ved Austpollen, der løypa starter like ovenfor tunnelen . Jeg antok at det ville bli en lett tur, ikke mange høydemeter og bare 12 km til hytta, men den ble nok noe mer strevsom enn ventet. Høydemeterne gikk i stor grad opp, ned og så opp igjen, så turen tok lengre tid enn beregnet. Men dette er ikke bare en tur for å komme til hyttene, turen er i seg selv en fantastisk reise i den vesterålske fjellverden  
    Bildet helt til venstre viser starten av turen som går opp over Sørheia. Etter en drøy time var vi oppe over skoggrensen, der løypa fortsetter inn mot Storvatnet. Her er det passende med en liten pause etter en og en halv times gåing oppover.
           
  På østsiden av Sigerfjordtunnelen ligger parkeringsplassen like ved veien som går til Sigerfjord-bygda. Her er det informasjonstavle og tydelig merket sti til Snytindhytta. Første etappe går over Sørheia. Etter halvannen timers gange sees Storvannet og Tverrelvdalen åpner seg. Turen helt frem til hyttene tar omlag 6 timer.  
           
   

Utsikt tilbake mot Langvatnet, Kvæfjorden i bakgrunnen.

Her er Storvatnet (356), vannet passeres på østsiden.

           
   

Etter Storvatnet passerte vi Tverrelva. Før vi tok fatt på stien som følger vannet inn dalen på østsiden, måtte vi over Tverrelva. Ei lita bro er satt opp og kryssinga av elva går greit.

Denne lille elva har Vesterålskraft fått konsesjon til å rørlegge. Her bør en ta seg en pause og nyte utsikten mot Kvæfjord og lytte til elvesusen før vandringen inn langs det ennå uberørte Storvannet fortsetter.

    Vi fortsatte deretter til Rundvatnet (446) som vi passerte på østsiden og fortsatte videre til Vangpollskare og forbi Vangpollvatnet.
           
   

Her er vi kommet til Øvre Vangpollvatnet øverst i Vangpollskaret mellom Tverrelvdalen og Vangpolldalen.

I enden av Vangpollvatnet kneiser Djupfjordtindan.

           
   

Vangpollskaret er rutas høyeste punkt, omlag 730 moh. her hadde vi flott utsikt mot Djupfjordtindan og Langøya i vest.

På bildet til høyre er utsikten mot sørvest med Møysalen i bakgrunnen, helt til venstre.

 

           
    Snart ser vi målet i det fjerne. Vi dreide ned mot Løbergdalskaret mellom Vangpolldalen og Løbergsdalen og til hyttene som ligger idyllisk til ved Trivatnet. I bakgrunnen mot sørvest skimtes Møysalen.
           
    Hyttene ligger fint til ved vatnet. I bakgrunnen kneiser Møyslaen. Det ser ut som den er like i nærheten av hyttene. Da vi kom fram til hyttene traff vi to ungdommer som hadde gått fra hyttene og til toppen. og tilbake. Hele turen tok, ifølge dem, over et døgn og var slitsom.
           
   

Turen tilbake gikk i Løbergsdalen til Løbergsbukta.

En førnøyd vandrer tar et tilbakeblikk mot hyttene og Trivatnet. Turen til Snydalshyttene står på programmet også i 2015. Men da blir fokuset mer rettet mot selve turen og i mindre grad mot å bare komme fram til hyttene. Turen tilbake blir da å følge samme ruta, ikke som nå, ned Løbergsdalen til Løbergsbukta.